Wat is het?

Fascia is een verbindend, spinnenwebachtig bindweefsel, dat ons lichaam vorm geeft. Het zit verweven door het hele lichaam en omhult, ondersteunt en verbindt organen, schedel, botten, spieren en bloedvaten en vormt pezen en aanhechtingen. Fascia heeft geweldige eigenschappen en staat in contact met elk ander systeem van het lichaam. Fascia heeft een geheugen, waarin je levenservaringen worden vastgehouden. Daardoor worden onopgeloste stress en  emotionele trauma’s in je lichaam opgeslagen en vastgezet met als gevolg dat de fascia verhardt.

Wat doet het?

Fascia heeft de geweldige eigenschap ons lichaam flexibiliteit en vitaliteit te geven en beweging mogelijk te maken, maar als het vast komt te zitten, verkrampt of beschadigd raakt, veroorzaakt het allerlei fysieke, emotionele en psychische beperkingen zoals stijfheid, spierspanning, verkramping, nek-, schouder-, rugklachten, spanning in kaken en buik, veranderingen in bouw en houding van het lichaam, vastzittende overtuigingen en gedachten en emotionele blokkades. Je kunt ook (chronisch) problemen blijven ondervinden van oude blessures/klachten die fysiek gezien allang geheeld zijn.

Sport, blessures, teveel tijd achter de laptop of trauma’s maken onderdeel uit van je leven. Dit kan een gezond, flexibel en pijnvrij lichaam in de weg staan.

Met Fascia Release therapie kan de fascia weer los en flexibel gemaakt worden, zodat er een soepelere verbinding ontstaat tussen de lichaamssystemen onderling. Hierdoor kunnen vloeistoffen en energie weer vrijer stromen (een betere geleiding) en blokkades worden vrijgemaakt en opgelost.

~The fascia forms the largest system in the body as it is the system that touches all the other systems~
(James L. Oschman, PhD)

Image by Freepik