Wat is het?

Craniosacraal therapie is een behandelmethodiek, die voortkomt uit de Osteopathie.

Het craniosacrale systeem is een deelsysteem van het lichaam en bestaat uit de botstructuren van het hoofd (cranium) en het heiligbeen (sacrum). Deze worden verbonden door een membraansysteem, de dura (hersen- en ruggenmergvliezen), dat deel uitmaakt van de totale fascia. De dura omhult het centrale zenuwstelsel en is gevuld met hersenvocht (‘liquor’), dat in een golvend ritme door de vliezen heen stroomt.

Op dit zogenaamde craniosacrale ritme beweegt alles in het lichaam mee. Verversing van het liquor is daarom van vitaal belang voor het goed functioneren van het centrale zenuwstelsel en het gehele lichaam. De beweging is o.a. voelbaar aan de schedel en wordt door de fascia in het hele lichaam voortgeleid en is uiteindelijk dus ook overal in het lichaam voelbaar.

Wat doet het?

Door ervoor te zorgen dat deze beweging nergens wordt belemmerd, wordt het natuurlijke evenwicht hersteld en versterkt. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd, doordat het immuunsysteem alerter wordt. Door de diepe ontspanning die bij de behandeling ontstaat, kunnen emotionele lagen worden aangesproken, die met onverwerkte trauma’s verbonden zijn, waardoor deze vrijgemaakt en geheeld kunnen worden. Vaak zijn deze ook verantwoordelijk voor aanhoudende of steeds terugkerende (chronische) klachten.

~Healthy fascia allows the body to move with fluidity and ease~

Image by Freepik