
Even kennismaken
Ik ben Raymond Mannens, reeds lange tijd getrouwd en vader van een inmiddels volwassen hoogbegaafde en hooggevoelige zoon. Hij heeft het niet gemakkelijk gehad in zijn leven, maar heeft zich als jongvolwassene, met behulp van complementaire therapie, al ontwikkeld tot een krachtige en zelfverzekerde persoonlijkheid, die evenwichtig en met een gezonde kijk in het leven staat. Zijn frisse kijk is ook voor mij nog regelmatig een waardevolle spiegel. Hier kan ik als ouder alleen maar met bewondering en trots naar kijken en van leren.
Mijn roots
Als jongste van een gezin van twaalf met broers en zussen werkzaam in de zorg en het onderwijs, heb ik altijd interesse gehad in de medische en mensgerichte kant. Daarnaast werk ik van jongs af aan al graag met mijn handen en heb ik ontdekt hier een bepaalde fijngevoeligheid in te hebben. Gaandeweg mijn leven is daarnaast ook de zienswijze en kijk op het leven vanuit de Oosterse geneeskunde steeds meer mijn interesse gaan wekken.
Mijn eigen levenspad
Tijdens mijn 17-jarige loopbaan als Werktuigbouwkundig ingenieur en projectmanager in het bedrijfsleven liep ik meer en meer vast in mijn eigen overtuigingen en gedragspatronen. Dit werd me duidelijk, doordat ik in de interactie met mensen steeds opnieuw tegen dezelfde problemen aanliep. Mijn stressniveau steeg en daarmee de onrust en spanning in mijn lijf. Mijn energiepotje raakte steeds leger, depressieve klachten namen toe en mijn lijf verstijfde gaandeweg en sputterde meer en meer tegen.
En toch wilde ik, vanuit trots en eigenwijsheid, niet erkennen dat ik zowel psychisch, emotioneel als fysiek een probleem had en ging, puur op mentale kracht, stug door. Totdat ik met een burnout ziek thuis kwam te zitten en ik niet anders kon dan me eraan overgeven. Ik kon op dat moment letterlijk niet meer op eigen benen door het leven gaan. Achteraf gezien een groot cadeau waar ik nog steeds dankbaar voor ben. Mijn wake-up call om mijn leven anders te gaan leven.
Met behulp van fysieke en psychisch-emotionele therapieën ben ik aan de slag gegaan met mijn eigen persoonlijke pijnstukken. Door veelvuldige zelfreflectie heb ik mijn niet-kloppende overtuigingen, patronen en ‘plaatjes’ van hoe het leven zou moeten zijn, beetje bij beetje losgelaten en ben ik steeds meer verantwoordelijkheid gaan nemen voor mijn eigen leven en de leerstukken die ik daarin (nog steeds) tegenkom.
Zelfreflectie vanuit de visie dat mijn buitenwereld een spiegel is van mijn eigen binnenwereld, is voor mij tot een levenswijze uitgegroeid. Dit heeft geresulteerd in de persoon die ik nu ben. Krachtiger, met meer eigenwaarde, een beter zelfbeeld, zelfverzekerder, meer vertrouwen, minder angstig, vrijer, positiever, zachter en tevredener. Kortom: dichter bij mezelf en mijn eigen leven leidend en creërend volgens mijn wensen, behoeften, normen en waarden.
Het roer ging om
Na mijn burnout periode heb ik besloten als zelfstandige de overstap te maken naar de complementaire geneeskunde. In 2015 ben ik gestart met de HBO opleiding tot Shiatsu therapeut en ben ik in eerste instantie mijn eigen praktijk gestart als bewustzijnscoach en Shiatsu masseur. In de jaren daaropvolgend heb ik nog een HBO opleiding tot Psychosociaal en Natuurgeneeskundig therapeut gevolgd en bijscholingen en postgraduaten gedaan op het vlak van Zen-shiatsu, structurele shiatsu, kindershiatsu en fascia en craniosacraal technieken. Inmiddels mag ik mijzelf Shiatsu therapeut, Psychosociaal therapeut en Natuurgeneeskundig therapeut noemen en blijf ik mezelf continu ontwikkelen door middel van opleidingen en bijscholingen.
Werken met jongvolwassenen
Daarnaast werk ik als zelfstandige sinds 2014 als docent, begeleider en coach voor de Engineering Academie van Zuyd Hogeschool in Heerlen. Dit biedt me de mogelijkheid mijn diverse passies te combineren en te werken met jongvolwassenen, een zeer interessante en belangrijke doelgroep. Als gevolg van de complexe en veeleisende maatschappij waarin ze opgroeien, kampen deze jongeren op hun leeftijd al met veel uitdagingen op psychisch, emotioneel en fysiek vlak en zijn burnout of boreout klachten eerder regel dan uitzondering geworden. Elk steentje dat ik kan bijdragen in hun welzijn en ontwikkeling geeft mij veel voldoening.